Tuesday, April 3, 2012

Sambal Belacan Meletopzzz

Sambal Belacan Meletopzzz

Cili padi 20 -30 biji ~ pakai cili kampung baru terangkat!!
Tomato 1 biji (saiz besar) ~ potong 4 & kalau boleh yang dah ranum sket..
Garam & Gula secukup rasa
Belacan (seeloknya dibakar dahulu) ~ agak2 lah...sebesar ibu jari ke..
Bawang besar 1 labu ~ potong la dulu utk senang nk tumbuk

Cara:

Bawang, tomato, belacan dan cili padi digoreng dgn sedikit minyak. Sikit je minyaknye tau...
Goreng sekejap je. Agak2 dah naik bau belacan, tomato n bawang besar layu sket, angkat dan sejukkan jap.

Masukkan semuanya kecuali tomato dalam lesung dan tumbuk lumat. Jangan lupe letak garam gula sekali ya..

Bila dah agak lumat, masukkan tomato dan lenyek atau tumbuk. Jaga2 sket sebab tomato dah lembik takut sambal terpercik ke mata.

Cuba rasa..kalau tak cukup masam bolehlah perahkan air asam jawa pekat ke atasnya. Seeloknya diperah ketika masih dalam lesung.

Skang dah boleh cicah ulam...yeaaaaayyy...

Selamat menumbuk sambal ya kengkawan...

 

No comments:

Post a Comment